Η αυξηµένη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και της θερµοκρασίας προκαλεί συµπτώµατα ηλιακών εγκαυµάτων σε καρπούς διαφόρων φυτών. Συχνά είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται στους καρπούς της μηλιάς.
Ποικιλίες µηλιάς που καλλιεργούνται κυρίως σε πεδινές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στα ηλιακά εγκαύµατα και οι καρποί είτε ηλιοκαίγονται είτε χάνουν το τυπικό χρώµα του φλοιού µε σηµαντική µείωση της εµπορικής αξίας και συντηρησιµότητάς τους. Τα µήλαηλιοκαίγονται κυρίως στα δέντρα που είναι εµβολιασµένα σε νάναυποκείµενα καθώς η κόµη είναι περιορισµένη για να προστατέψει τους καρπούς (1, 2). Αντιχαλαζικά δίκτυα, καταιονιστές πάνω από την κόµη για ψεκασµό νερού και ψεκασµοί µε διάφορα σκευάσµαταχρησιµοποιούνται κυρίως για την προστασία των καρπών από τα ηλιακά εγκαύµατα.
Συνοπτικά:
Τα μήλα είναι ευαίσθητα στο ηλιακό έγκαυμα επειδή έχουν πολύ μεγαλύτερη θερμική μάζα (ικανότητα ενός υλικού να απορροφά και να αποθηκεύει θερμική ενέργεια) από τα φύλλα και δεν μπορούν να διαχέουν αυτή τη θερμότητα όπως τα φύλλα.
Υπάρχουν κυρίως 3 είδη ηλιακών εγκαυμάτων : 1) Νέκρωση 2) Καφε-χάλκινος μεταχρωματισμός 3) Φωτο-οξειδωτικό ηλιακό έγκαυμα (λεύκανση)
Ο έλεγχος των ηλιακών εγκαυμάτων απαιτεί μία ειδική προσέγγιση. Αναγκαία είναι η καλή φυτοϋγεία και η ορθή διαχείριση του οπωρώνα για την εξισορρόπηση της βλαστικής ανάπτυξης και της καρποφορίας. Μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι :
- Χαμηλός δείκτης φυλλικής επιφάνειας και υψηλή αναλογία φρούτων ανά φύλλο
- Υδατικό στρες
- Χαμηλά επίπεδα αζώτου στα φύλλα
- Ηλικία φρούτων
- Επιλεκτική συλλογή των φρούτων
Η διαχείριση στο ηλιακό έγκαυμα αφορά κυρίως 3 μεθόδους.
- Υδρονέφωση. Μια μέθοδος δύσκολη στην πράξη της.
- Ψεκασμοί με διάφορα σκευάσματα (σκευάσματα καολίνης, συγκεκριμένα σκευάσματα ασβεστίου και wax-based σκευάσματα τα οποία θα αναφέρουμε σε άλλο άρθρο. Τα σκευάσματα ανάλογα με τις συνθήκες έχουν μειονεκτήματα όπως πχ το λέκιασμα ή την ανάγκη για επανάληψη ψεκασμών, το κόστος κτλ)
- Η χρήση αντιχαλαζικών διχτυών. Το αρχικό κόστος φαντάζει σημαντικό αλλά μέσω προγράμματος ενίσχυσης το κόστος εγκατάστασης είναι μικρότερο και αυτού της απλής στήριξης των δέντρων. Επίσης το δίχτυ προστατεύει από τον αέρα και τα πτηνά ενώ σε άλλες καλλιέργειες μπορεί να δημιουργηθεί και αντιβρόχινο. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι το δίχτυ μειώνει σημαντικά την εξάπλωση κάποιων εχθρών όπως είναι οι βρωμούσες. Τέλος (όχι ακόμα στην Ελλάδα) η χρήση διαφόρων χρωμάτων διχτυών μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη βλαστών, το χρώμα και την ποιότητα των καρπών.