Πλεονεκτήματα στάγδην άρδευσης

Στάγδην άρδευση

Γράφει η επιστημονική ομάδα της ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ GROUP
Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου στάγδην άρδευσης. Τί είναι η άρδευση με σταγόνες?

Είναι η μορφή άρδευσης του μέλλοντος. Κατάλληλη για συστήματα ακριβείας, η στάγδην άρδευση βασίζεται στην άρδευση του φυτού/δένδρου/πρέμνουκτλ και όχι απλώς στην άρδευση του εδάφους. Το νερό μεταφέρεται στον αγρό με σωλήνες και σε κάθε φυτό/δένδρο επί της γραμμής παρέχεται υπό μορφή σταγόνων.
Εξοικονόμηση νερού . Κάτι που συνεπάγεται μειωμένο κόστος και μείωση σπατάλης νερού (κάτι που αποτελεί και θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον). Η εξοικονόμηση νερού σε σχέση με άλλους τρόπου άρδευσης φτάνει έως και 70% (!!!). Όπως αναφέρθηκε αρδεύεται το φυτό και όχι το έδαφος. Η σταγόνα πέφτει σε συγκεκριμένα σημεία και απλώνεται υπογείως στα μέρη της ριζόσφαιρας. Επίσης δεν έχουμε απώλειες από εξάτμιση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας το θέρος και απορροής στα κατώτερα στρώματα ειδικά σε εδάφη με μειωμένη υδατοϊκανότητα (πχ αμμώδη εδάφη).

Μείωση ζιζανίων. Τα ζιζάνια όπως είναι γνωστό ανταγωνίζονται τα φυτά και τα δένδρα σε νερό και θρεπτικά στοιχεία. Η παρουσία νερού όπως και για τα φυτά καθιστά τα ζιζάνια να αναπτύσσονται με μεγάλη ευκολία. Τα ζιζάνια επίσης αποτελούν ξενιστές για έντομα, ιούς και μύκητες όπου μπορεί να υπάρξει προσβολή της καλλιέργειας με πολύ μεγαλύτερες απώλειες. Με το σύστημα στάγδην άρδευση, το νερό πέφτει απευθείας στη ριζόσφαιρα και αξιοποιείται από το φυτό και όχι από τα γειτονικά ζιζάνια. Τα ζιζάνια με την παρουσία νερού από κάποια κατάκλυση ή άρδευση με μπεκ / μπεκάκια θα φυτώσουν ή αναπτυχθούν πολύ γρηγορότερα και οι ρίζες τους θα καταλάβουν χώρο «κλέβοντας» πολύτιμα θρεπτικά θρεπτικά συστατικά και περισσότερο νερό από την καλλιέργεια. Επίσης είναι γνωστή η δυσκολία αντιμετώπισης κάποιων ζιζανίων μετά από συγκεκριμένη ανάπτυξή του (πχ κόνυζα ή κυπαρισσάκι ή Conyzabonariensis).

Δυνατότητα υδρολίπανσης (fertigation) : Η υδρολίπανση είναι γνωστή για τα πλεονεκτήματά της εδώ και πολλά χρόνια. Να αναφέρουμε συντόμως ότι είναι η μέθοδος προσθήκης υδατοδιαλυτών λιπασμάτων (όμως και άλλων σκευασμάτων όπως πχ βιοδιεγερτών) με σκοπό την παροχή στο φυτό ανόργανων θρεπτικών συστατικών όποτε και όσο τα χρειάζεται. Η θρέψη με υδρολίπανση έχει δώσει τρομερά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται ορθά και κατά περιπτώσεις συμπληρωματικά με τη χρήση κοκκωδών λιπασμάτων. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά σε όλες τις καλλιέργειες, η αντίδραση των οποίων είναι θεαματική ακόμα και σε μια μόνο υδρολίπανση. Επίσης μέσω του συστήματος υδρολίπανσης είναι δυνατή η παροχή κάποιων φυτοπροστατευτικών προϊόντων απέναντι σε ασθένεις εδαφολογικής προέλευσης.

Μείωση μυκητολογικών προσβολών : Η σημασία της παρουσίας νερού είναι γνωστή στην παθογένεση, αναπαραγωγή και στη μόλυνση από μύκητες. Όλοι αναφέρονται κοινώς στη μούχλα είτε σε τοίχους είτε σε τρόφιμα. Στον αγρό όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι παραγωγοί η παρουσία υγρασίας στο φύλλωμα επηρεάζει θετικά τους περισσότερους μύκητες για αναπαραγωγή, προσβολή του ξενιστή και μεταφορά (πχ μυξοσπόρια). Σε τρόπους αρδεύσεων όπου βρέχεται η κόμη ή έστω το κατώτερο μέρος της κόμης, το περιβάλλον στα φύλλα γίνεται φιλικό για την ανάπτυξη μυκήτων. Εκείνα τα φύλλα θα αποτελέσουν πηγές μολύσματος τα οποία μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρη την καλλιέργεια σε μια δύσκολη χρονιά. Η άρδευση με σταγόνες δε δημιουργεί συνθήκες υγρασίας στα φύλλα με αποτέλεσμα σε μια όπως αναφέραμε «δύσκολη» από άποψη βροχοπτώσεων χρονιά να αποτρέψει μεγάλο ποσοστό μολύνσεων.

Άρδευση σε επικλινή εδάφη : Είναι φανερό το πλεονέκτημα της σταγόνας σε σχέση με τους εκτοξευτήρες και μικροεκτοξευτήρες σε επικλινή εδάφη. Η διαφορά ύψους και η κλίση που υπάρχει σε τέτοια εδάφη έχει ως αποτέλεσμα την ανομοιομορφία κατανομής του νερού με μικροεκτοξευτήρες. Επίσης υπάρχει μεγάλη απορροή προς τα χαμηλότερα στρώματα όταν συγκεντρώνεται νερό και δεν απορροφάται άμεσα από το έδαφος, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος νερού προκαλώντας προβλήματα ασφυξίας και μυκητολογικών ασθενειών. Επίσης ο άνεμος που είναι συχνός σε πλαγιές να κατανείμει το νερό σε διαφορετικά από τα επιθυμητά σημεία κάτι το οποίο δε συμβαίνει στην άρδευση με σταγόνες.

Δυνατότητα μηχανοποίησης και χρήση τεχνολογίας : Με τη στάγδην άρδευση η δυνατότητα μηχανοποίησης είναι πολύ πιο εύκολη από άλλους τρόπους άρδευσης. Επίσης όλο και περισσότερο ακούμε για τη Γεωργία ακριβείας που στην ουσία πρόκειται για αποφάσεις των παραγωγών βασισμένες σε μοντέλα αναλύσεων και προγνώσεων τόσο εδαφολογικών παραγόντων όσο και ασθενειών, εντόμων, καιρού, φυλλικής επιφάνειας και πολλών ακόμα. Με τις αναλύσεις σε θέματα εδαφικής υγρασίας (με παρουσία ή και όχι αισθητήρων εδάφους) η τεχνολογία θα επηρεάσει θετικά και την άρδευση. Η άρδευση με σταγόνες θα πλεονεκτεί όταν θα έχουμε στα χέρια μας τέτοιες τεχνολογικές λύσεις. Να αναφέρουμε ότι εταιρείες leaderτου τομέα της άρδευσης με τις οποίες συνεργάζεται η ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ GROUPέχουν ήδη τέτοια εργαλεία στα χέρια τους τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα στους Ελληνικούς αγρούς.

Υπογεια άρδευση (subsurfaceirrigation) : Είναι ένα είδος άρδευσης το οποίο υπάγεται στη στάγδην άρδευση, ωστόσο παρέχει τα ίδια πλεονεκτήματα και επιπλέον μηδενική εξάτμιση και παροχή νερού απευθείας σε βαθύτερα στρώματα του εδάφους στην περιοχή της ριζόσφαιρας.